ایلاستریتور چیست؟
ایلاستریتور یکی از محصولات کمپانی ادوبی است که اولین بار در سال ۱۹۸۷ منتشر شد و از آن زمان تا به امروز مرتب بهروزرسانی شده و ویژگیها و امکانات جدیدی به آن اضافه شده است. اکنون این نرمافزار بخشی از مجموعه Adobe Creative Cloud است که تصویرگران، طراحان وب، هنرمندان هنرهای تجسمی و طراحان گرافیک سراسر دنیا از آن برای ساخت آثار هنری با کیفیت و ساخت تصاویر وکتور (برداری) استفاده میکنند. ایلاستریتور ابزارهای پرکاربردی برای رسم و طراحی دارد که تصویرگری و طراحی را سادهتر و سریعتر میکند.
ایلاستریتور چه کار میکند؟
تصور کنید که یک شرکت بزرگ از شما خواسته که لوگویی برای آن طراحی کنید. این شرکت از این لوگو در جاهای مختلفی استفاده میکند و علاوه بر استفاده در شبکههای اجتماعی و تبلیغات چاپی، ممکن است بخواهد آن را روی بیلبوردهای بزرگ هم چاپ کند. در این صورت، شما باید لوگویی طراحی کنید که این قابلیت را داشته باشد که بدون افت کیفیت، تا هر اندازه که بخواهید بزرگ شود.
یکی از مهمترین ویژگیهای ایلاستریتور، کیفیت بالای آثار هنری خلق شده با این نرمافزار است بدون اینکه وابسته به رزولوشن یا ابعاد تصویر باشد. یعنی تصاویری که در ایلاستریتور طراحی و ترسیم میشوند میتوانند بدون تغییر کیفیت، هر چقدر که بخواهید بزرگتر یا کوچکتر شوند. این ویژگی به این دلیل است که در ایلاستریتور با کمک ابزارهایی که در اختیار شما قرار دارد میتوانید تصاویر وکتور (برداری) طراحی کنید. در واقع تصاویر طراحی شده تصاویر پیسکلی نیستند که وابسته به ابعاد عکس باشند. این ویژگی تصاویر وکتور است که از روابط ریاضی برای رسم خطوط، قوسها و سایر بخشهای یک طراحی استفاده میکند.
برای اینکه بتوانید بهتر عملکرد ایلاستریتور را درک کنید، آن را در مقایسه با فتوشاپ در نظر بگیرید. تصاویر و طرحهایی که در فتوشاپ طراحی میشوند، وابسته به رزولوشن هستند بنابراین وقتی این تصاویر را بزرگتر کنید، کم کم پیکسلی میشوند و میتوانید پیکسلهای سازنده آن را ببینید و از کیفیت آنها کاسته میشود.
برای چه اهدافی از ایلاستریتور استفاده میشود؟
ایلاستریتور نرمافزاری بینظیر برای هنرمندان دیجیتال است. طراحان گرافیک و حتی تصویرگران برای اهداف مختلفی از این نرمافزار استفاده میکنند که در ادامه به چند مورد از مهمترین موارد آن اشاره میکنیم:
• تصویرگری
• طراحی محصولات تبلیغاتی مانند بنر، ستهای اداری، کارتهای ویزیت
• طراحی اینفوگرافیکها
• طراحی لوگو
• تایپوگرافی
• طراحی قالب وبسایت
• وکتورهای گرافیکی دو بعدی و سهبعدی
• طراحی آیکون این نرمافزار با وجود امکانات و قابلیتهای زیادی که دارد، در صنایع مختلفی مورد استفاده قرار گرفته است. علاوه بر کاربردهای رایج نرمافزار که نام بردیم، چند کاربرد ویژه آن در صنایع دیگر را هم عنوان میکنیم.
طراحی اشیایی که با چاپ سه بعدی تولید میشوند
با افزایش کاربرد پرینترهای سهبعدی و کمقیمت شدن آنها و حتی راه پیدا کردن به خانهها، شاید برایتان جالب باشد که بسیاری از کارآفرینها و تولیدکنندگان انواع محصولات از ایلاستریتور برای طراحی محصولات مورد نظرشان استفاده میکنند و بعد آن را به پرینترهای سهبعدی میسپارند.
ساخت بازی ویدیویی
بسیاری از بازیهای ویدیویی پیچیده و محبوبی که اکنون در بازار گیم ارائه شدهاند، ابتدا در ایلاستریتور شکل گرفتهاند. مثلا شرکت بزرگ Square Enix بخش زیادی از طراحی بازیهای خود را با ایلاستریتور انجام میدهد.
دیوایسهای پوشیدنی
با ظهور اینترنت اشیا و گجتهایی مثل دیوایسهای پوشیدنی، نیاز به صفحهنمایشهای کوچک، افزایش پیدا کرده است. بسیاری از طراحان رابط کاربری (UI) با ایلاستریتور رابط کاربری این دیوایسها را طراحی میکنند.
طراحی بستهبندی
یکی از رایجترین کاربردهای نرمافزار ایلاستریتور طراحی انواع بستهبندی برای محصولات مختلف مثلا کارتنها، شیشهها و قوطیهای محصولات غذایی، پاکت و… است.
طراحی ایموجی
این روزها دنیای دیجیتال را بدون ایموجیها نمیتوانیم تصور کنیم. شکلکهای بامزهای که به متنها و نوشتههای ما حس و حال دیگری میدهند و احساس را منتقل میکنند. طراحان سراسر دنیا از ایلاستریتور برای طراحی ایموجیهای جدید و جایگزین کردن قدیمیها استفاده میکنند.
طراحی مد و فشن
آیا میدانستید که کفشهای نایکی، محصولات ویکتوریا سکرت و پیراهنهای رالف لورن، با کمک ایلاستریتور طراحی میشوند؟ اگر دوست دارید محصولات مد و فشن اختصاصی خود را طراحی کنید یا به طراحی پارچه و لباس و کاغذ کادو و… علاقه دارید، ایلاستریتور نرمافزاری است که باید کار با آن را یاد بگیرید.
موشن گرافیک
تقاضا برای موشن گرافیک این روزها افزایش پیدا کرده است. طراحان موشن گرافیک از ایلاستریتور برای طراحی فضا و طراحی شخصیت استفاده میکنند و بعد فایلهای طراحی شده را در نرمافزار After Effects وارد میکنند.
چه کسانی از ایلاستریتور استفاده میکنند؟
با توجه به کاربردهای زیادی که ایلاستریتور دارد، بسیاری از متخصصان گرافیک و تصویرگران در سراسر دنیا از آن استفاده میکنند از جمله:
• تصویرگران کتاب
• طراحان محصولات گرافیکی چاپی
• موشین دیزاینرها
• طراحان وب سایت
• بازیسازها
ایلاستریتور چه نرمافزار مکملی دارد؟
نرمافزار ایلاستریتور میتواند یک نرمافزار پایه برای طراحی المانهای مورد نظر و استفاده از آنها در سایر نرم افزارها باشد. مثلا طراحان موشنگرافیک از ایلاستریتور برای طراحی شخصیت و فضا استفاده میکنند و در افتر افکت، به شخصیتها جان میدهند.
بسیاری از طراحان گرافیک که در صنعت چاپ و تبلیغات فعالیت میکنند، از نرمافزار ایلاستریتور در کنار نرمافزار ایندیزاین برای طراحی محصولات و بستهبندیها و حتی روزنامهها و مجلات استفاده میکنند.
تصویرگران و نقاشان دیجیتال هم از ایلاستریتور در کنار فتوشاپ برای خلق آثار هنری خود استفاده میکنند.
ایلاستریتور با کدام نرمافزارها به راحتی لینک میشود؟
فرمت اصلی فایلهای نرمافزار Inkscape فرمت SVG است که توسط ایلاستریتور هم پشتیبانی میشود. این نرمافزار خروجی با فرمتهای PS، EPS و PDF هم ارائه میکند که ایلاستریتور به راحتی شناسایی میکند.
ایلاستریتور یکی از نرمافزارهای گرافیکی برتر است که فایلهای اصلی آن که پسوندAI دارند، به یک استاندارد در صنعت طراحی گرافیک تبدیل شدهاند. در تمام نسخههای نرمافزار Corel DRAW از فایلهای AI پشتیبانی میشود.
نرمافزار Sketch هم یک نرمافزار طراحی است که فقط برای سیستمعامل مک در دسترس است. برای باز کردن و ویرایش فایلهای AI در مک میتوانید از این نرمافزار استفاده کنید.