آیا میدانید نرم افزارهای فتوشاپ، ایلاستریتور و ایندیزاین چه کاربردهایی در پروژه های مختلفِ دیزاین دارد؟

تفاوت نرم‌افزارهای فتوشاپ، ایلاستریتور و این‌دیزاین

نرم‌افزارهای فتوشاپ، ایلوستریتور و این‌دیزان یکی از سه برنامه اصلی مجموعه نرم‌افزاری شرکت ادوبی، با عنوان پکیج خلاقیت (Adobe Creative Suite) هستند. احتمالا تا این قسمت ماجرا را خودتان می‌دانستید اما امکان دارد نسبت به اینکه چه زمانی و در چه پروژه‌ای، باید از کدام یک از این محصولات استفاده کنید یا اینکه اصلا کدام یک از نرم‌افزارهای یاد شده، می‌تواند نتیجه نهایی که در نظر دارید به شما ارائه دهد را ندانید، که البته چیز عجیب یا بقولی شرم‌آور نیست. بسیاری از افرادی که سال‌ها در زمینه طراحی و گرافیک کار کرده‌اند نیز گاهی در این زمینه گیج می‌شوند، مساله مهم این است که بدانیم کدام یک از این نرم‌افزارها را در زمان مناسب بکار ببریم تا نتیجه کاری که در نظر داریم بهتر از آب دربیاید…استفاده از گزینه اشتباه می‌تواند منجر به تولید لوگویی غیرکاربردی، متنی نامنظم و غیرقابل استفاده در کار یا حتی محصولی ناواضح شود.

تسلط و داشتن دانش کافی به توان‌مندی‌ها و ابزارهایی که هر سه برنامه بما ارائه می‌کنند در نهایت می‌تواند ما را در جهت تولید و تحویل بهترین محصول ممکن یاری کند، زیرا هرکدام از این نرم‌افزارها امکان دارد در قسمتی دست ما را در پوست گردو بگذارد اما اگر به هر سه نرم‌افزارها بطور کامل تسلط داشته باشیم می‌توانیم جهت رفع کاستی‌های یکی از آنها، از امکانات دیگری استفاده کنیم.

شناخت مقدماتی نرم‌افزارها

در ذیل، ساختار هرکدام از برنامه‌ها را به ساده‌ترین بیان ممکن تشریح کرده‌ایم؛

فتوشاپ (Adobe Photoshop)

فتوشاپ ابزاری بسیار قدرتمند است، البته اگر بدرستی از آن استفاده شود و بدانیم که کجا، کی و چطور از افزونه‌های آن در کارهایمان استفاده کنیم. نرم‌افزاری که بواسطه سیستم شطرنجی تعریف شده، می‌توانیم تا روی تک تک پیکسل‌ها نیز کار کنیم و دقیقا بهمین دلیل است که بافت تصویری ما در محیط فتوشاپ، حالتی خانه‌خانه پیدا می‌کند. فتوشاپ برای ویرایش تصاویر ابزاری بسیار قدرتمند است اما برای ویرایش تصاویری که در بطن آن، متن و نوشته وجود دارد چندان کارایی خوبی ندارد و نتیجه مطلوبی بما ارائه نمی‌کند و مشخصا در زمینه طراحی محصول برای چاپ یا استفاده در وب‌سایت نیز چندان عملکرد قدرتمندی نیز ندارد.

فتوشاپ نرم‌افزاری ایده‌آل برای ایجاد آثار تصویری مبتنی بر پیکسل، بنرهای تبلیغاتی، عکس، ویرایش تصاویر برای خروجی چاپ گرفتن، طراحی ویدئوهای گرافیکی و طراحی رابط کاربری است. در عین حال فتوشاپ برای طراحی لوگوهای تبلیغاتی بهیچ عنوان نرم‌افزاری مناسب نیست زیرا قادر به دستکاری و تغییر اندازه مطلوب لوگو در محیط نرم‌افزار نخواهیم بود، حال اینکه تمامی این امکانات حتی با دسترسی‌هایی ساده‌تر و بهتر، در محیط نرم‌افزاری ایلاستراتور برای ما فراهم شده. فقط بیاد داشته باشید که در فتوشاپ حالت تایپ را ست نکنید…برای مثال، فتوشاپ را برای انجام داد موارد ذیل بکار بگیرید؛

۱. ویرایش تصاویر و عکس‌ها برای ارسال در هر محیطی و یا چاپ

۲. ساخت بنرهای تبلیغاتی، رابط‌های کاربری و ویدئوهای گرافیکی

۳. ساخت آیکون‌ها و تصاویر برای استفاده در طراحی وب‌سایت یا استفاده در وب‌سایت‌های مختلف

 

ایلوستریتور (Adobe Illustrator)

ایلوستریتور محیطی کاربردی‌تر نسبت به فتوشاپ دارد، در محیط این نرم‌افزار می‌توان دست به تولید و طراحی هرچیزی از طراحی سایت گرفته تا تبدیل فرمت‌های گرافیکی به فرمت تکست، زد. محیط نرم‌افزار بر پایه وکتور بوده و از خطوط، و نه پیکسل برای تولید محتوا استفاده می‌کند. پایه وکتور بودن نرم‌افزار بدین معنی است که محیطی بسیار مناسب جهت انجام طراحی‌های مقیاس‌پذیری مانند لوگو و علائم تجاری می‌باشد. با تغییر دادن اندازه کارها در این محیط، هیچ تغییری در کیفیت و محتوای آن بوجود نیامده و کیفیت آن به همان صورتی که قبل از تغییر اندازه بوده، باقی خواهد ماند و برخلاف فتوشاپ، چهارچوب آن بهم نخواهد ریخت. از ایلاستراتور برای طراحی صفحات وب‌سایت‌ها، طراحی‌های ابعاد بزرگ و تهیه اسناد استفاده می‌شود اما برخلاف فتوشاپ، محیط مناسبی برای ویرایش تصاویر یا کار کردن مستقیم، روی عکس‌هایی که در اختیار دارید یا اسناد چند صفحه‌ای (مانند بروشور) نمی‌باشد. بطور کلی اگر بخواهیم زمینه‌های استفاده ایلاستراتور را بیان کنیم باید به موارد ذیل اشاره کنیم؛

۱. طراحی صفحات وب

۲. طراحی تصاویر همراه با متون نوشتاری

۳. تهیه اسناد مختص استفاده در محیط‌های وب و یا جهت چاپ اما بصورت تک‌برگ، و نه چند برگی مانند بروشور و امثالهم

این‌دیزاین (Adobe InDesign)

این نرم‌افزار صرفا جهت طراحی پروژه‌های مربوط به چاپ و همچنین برای صفحه‌آرایی کتاب استفاده می‌شود. همچنین برای طراحی بروشورهای تک‌برگی اطلاع‌رسانی، پروژه‌های ارائه pdf، طراحی بروشورهای چندبرگی، موارد تبلیغاتی و هرچیزی که به طراحی همزمان چندبرگی در یک محیط واحد نیاز داشته باشد، مورد استفاده قرار می‌گیرد. محیط این نرم‌افزار بگونه‌ای طراحی شده است که به کاربر اجازه می‌دهد از تمامی افزونه‌هایی که هم در محیط فتوشاپ، و هم در محیط ایلاستراتور برای او فراهم شده بصورت همزمان در این نرم‌افزار بهره جوید. درست مانند ایلاستراتور، محیط این‌دیزاین نیز مبتنی بر وکتور بوده و تنها تفاوتی که میان محیط زیرساخت هر دو نرم‌افزار وجود دارد این است که این‌دیزان، تمرکز بر روی طراحی‌هایی چندبرگی بوده و برخی امکانات مانند ویرایش تصاویر، به خوبی سایر نرم‌افزارها در آن وجود ندارد. با این‌دیزاین امکان سفارشی‌سازی هر صفحه در حالیکه نمایی کلی از صفحه در حال طراحی که حتی می‌تواند شامل شماره صفحه، لوگوی مورد استفاده و هر مورد دیگری را داشته باشیم. علاوه بر این امکان چیدمان دقیق متون مورد استفاده بسیار ساده‌تر از روندی که در ایلاستراتور طی می‌شود، طراحی شده است، تفاوت دیگری که میان این‌دیزاین و ایلاستراتور وجود دارد این است که فایل‌های خروجی ایلاستراتور نسبت به این‌دیزان بسیار حجیم‌تر بوده و در مقیاس چاپ تبلیغاتی نتیجه خوبی بما نمی‌دهند.

در نهایت، اگر بخواهیم موارد استفاده این‌دیزان را لیست‌وار بیان کنیم باید به موارد ذیل اشاره کنیم؛

۱. صفحه‌بندی کتاب

۲. ساخت فایل‌های ارائه pdf

۳. ساخت و طراحی برگه‌های اطلاع‌رسانی، بروشورهای چندبرگی و تک‌برگی، موارد تبلیغاتی و هر چیزی که نیاز به طراحی چندبرگی دارد.

نرم‌افزارهای منحصر به هر پروژه شرکت ادوبی

از آنجایی که هر نرم‌افزار، نسبت به سایر نرم‌افزارهای این شرکت بصورت مجزا تعریف، طراحی و کاربری‌های خاصی را در بر می‌گیرد بنابراین لازم است در حین انجام هر پروژه، خواسته‌های خود از نرم‌افزار را در نظر گرفته و بسته به نیازهای محصولی که در نهایت باید تحویل دهیم، نرم‌افزار مطلوب خود را نیز انتخاب کنیم. برای مثال، اگر طراحی یا ساخت و طراحی محصولی را در نظر داریم در اینصورت ایلاستراتور بهترین گزینه برای ما خواهید بود. زیرا محیط وکتوری آن ما را قادر به انجام هرکاری نه تنها مانند تغییر اندازه و حجم می‌کند که افزونه‌هایی بسیار حرفه‌ای ولی ساده در اختیار ما قرار خواهد داد تا در نهایت به آن نتیجه‌ای که در نظر داریم برسیم. فتوشاپ هم البته می‌تواند در این زمینه انتخاب خوبی باشد اگر که نیازی به تغییر اندازه تصویر یا فایلی که با آن کار می‌کنیم نباشیم.

اگر پروژه‌ای که در حال کار کردن بر روی آن هستیم نیاز به اضافه کردن برخی افکت‌های خاص داشته باشد و یا فیلترهای خاصی را در پردازش نهایی پروژه نیاز داشته باشیم پس در این صورت فتوشاپ، بهترین گزینه ما خواهد بود زیرا نه تنها برنامه‌های افزوده خوبی دارد که ابزارهای بسیار مناسبی برای ایجاد افکت و فیلترهایی که در نظر داریم در اختیار ما قرار خواهد داد. البته می‌توانیم از این‌دیزاین هم استفاده کنیم اما افزونه‌های فتوشاپ نسبت به این‌دیزان نه تنها بیشتر که بسیار حرفه‌ای‌تر می‌باشد. حالا فرض کنید پروژه‌ای که در اختیار دارید مبتنی بر نوشتار است، پس در این صورت از این‌دیزاین باید استفاده کنید زیرا ابزارهایی بسیار کاربردی و مفید در زمینه طراحی و چیدمان حروف، تغییر اندازه و سایر تغییرات مورد نیاز بدون اینکه زمینه اصلی، بواسطه تغییر اندازه پیکسل پیکسل شود برای شما فراهم کرده است. البته همزمان و یا بجای این‌دیزان، می‌توان از ایلاستراتور نیز استفاده کرد اما متاسفانه ایلاستراتور آن توانایی طراحی حروفی که این‌دیزان، برای کاربران خود فراهم آورده را ندارد و برای طراحی دچار مشکل خواهید شد. سفارش طراحی لوگوی تجاری دارید؟ بهترین گزینه ایلاستراتور است چون می‌تواند فایل‌های وکتور با قابلیت تغییر حجم و اندازه به دلخواه تولید کند و همچنین برای چاپ محصول نهایی نیز کیفیت بسیار خوبی تحویل شما خواهد داد، البته استفاده از این‌دیزاین هم بعنوان برنامه جانبی یا پشتیبان فکر بدی نیست اما بهرحال، در این زمینه ایلاستراتور حرف اول را می‌زند. پروژه تغییر عکس، کلاژ یا تصویرسازی در عکس دارید؟بهترین گزینه فتوشاپ است اما جهت ایراد تغییرات ابتدایی می‌توانید از این‌دیزان هم استفاده کنید. طراحی لی‌اوت دارید؟ مسلما باید سراغ این‌دیزاین بروید زیرا امکان طراحی صفحات بسیاری را در یکزمان خواهید داشت و خروجی قابل چاپ هم، کیفیت بسیار بالایی به شما خواهد داد. از ایلاستراتور بعنوان برنامه پشتیبان یا در صورت نیاز، برنامه همزمان نیز می‌توانید استفاده کنید هرچند محیط کار چندان آسانی به نسبت این‌دیزان برای شما فراهم نخواهد کرد…یا شاید هم پروژه‌ای با عنوان تولید فایل‌های آماده به چاپ به شما داده‌اند؟ در اینصورت بازهم نرم‌افزار این‌دیزان بهترین گزینه برای ایجاد چنین فایل‌هایی خواهد بود و مسلما استفاده از ایلاستراتور نیز فکر بدی نخواهد بود!

نتیجه‌گیری نهایی

با وجود اینکه هر طراح و هنرمندی سبک مخصوص بخودش را دارد و تمایل به حفظ یا ارتقاء چنین سبکی دارد اما بهرحال در هر کاری، بایدها و نبایدهایی در مورد هرکدام از نرم‌افزارهای فوق‌الذکر وجود دارد که باید آنها را بخاطر بسپاریم…از همان ابتدای شروع هر پروژه‌ای باید بدانیم چه هدفی در ذهن داریم، نقاط قوت و ضعف نرم‌افزاری که می‌خواهیم از آن استفاده کنیم کدام است و نیل به چنین هدفی جز با تمرین‌های بسیار مقدور نخواهد بود.

2 دیدگاه ها

  1. پژمان گفت:

    ممنونم بابت مقاله بسیار مفید و کاربردی شما

  2. اکبر گفت:

    خیلی ممنون از زحمات و راهنمایی سایت خوبتون
    شاد باشین

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

18 − یازده =