Shaun Tan، شان تن، تصویرگر

شان تن

شان تن (Shaun Tan)، تصویرگر، نقاش، نویسنده و فیلمساز استرالیایی

شان تن درسال ۱۹۹۵ تحصیلاتش را در رشته های هنرهای زیبا و ادبیات انگلیسی در دانشگاه WA استرالیا به پایان رساند.
در نوجوانی برای داستانهای تخیلی و ترسناک مجلات کوچک، طراحی و نقاشی می‌کرد. از آن موقع تاکنون به خاطر کتابهای تصویری‌اش با موضوعات اجتماعی، سیاسی و تاریخی با تصاویر سورئال و رویاگونه مشهور است.
کتاب‌های او به زبان‌های گوناگون ترجمه و باعث لذت خوانندگان از گروههای سنی مختلف شده‌اند.

شان به عنوان طراح تئاتر و ایده پرداز برای فیلم‌های انیمیشن مانند wall_E از شرکت پیکسار، کار کرده و انیمیشن “The Lost Thing”، برنده جایزه اسکارِ فیلم کوتاه را کارگردانی کرده است. و نیز در سال ۲۰۱۱ جایزه معتبر ادبیات کودک “آسترید لیندگرن” به شان تعلق گرفته است.

شان از ۱۹۹۶ تا کنون بیشتر وقتش را صرف نوشتن و تصویرسازیِ کتابهای تصویری کرده است. کتابهایی که صرفا مختص کودکان نیستند و مخاطب عام دارند.
درباره آثار این هنرمند خلاق که علاوه بر تصویرگری، ایده پردازی و نویسندگی را نیز خودش انجام می‌دهد، مفیدتر آن است که در این درس‌گفتار به “موضوع” آثار نیز بپردازم.

در زیر گلچین یکی از سخنرانی های شان تن را باهم میبینیم:

 

در ویدئوی زیر می توانید روند شکل گیری داستان و تصویرسازیِ شان تن را از زبان خودش بشنوید:

در ادامه چند کتاب از شان تن را ببینید:

کتاب “Rules Of Summer” (قوانین تابستان)

این کتاب درباره دوستی دو پسربچه است که دوستیشان با چالش‌های مختلفی مورد آزمایش قرار می‌گیرد. در این کتاب روایت خاصی به چشم نمی‌خورد، فقط فهرستی از قوانینی اسرارآمیز وجود دارد. مانند: “هرگز روی حلزون پا نگذار”،”هرگز با یک داور بحث نکن”، “هرگز درطول شب درِ پشتی را باز نگذار”، “هرگز جوراب قرمز را روی بند رخت رها نکن”. هر کدام از این قوانین زیر پا گذاشته شود، اتفاقات شگفت انگیزی در پی آن رخ می‌دهد و خوانندگان به تفکر درباره اینکه واقعا چه اتفاقی دارد می‌افتد، دعوت می‌شوند.
ممکن است ابتدا این یک کتاب کودک به نظر برسد، اما به گفته شان تن، او واقعا به حس حاکم بر کتاب که می‌تواند بر هر رابطه صمیمی _بدون در نظر گرفتن سن یا پیشینه افراد_ از خواهر و برادری تا دوستی، همکاری و زن و شوهری حاکم باشد، علاقمند است.
شان معتقد است که جهانِ تخیل و کشمکشی که اینجا وجود دارد،اغلب اوقات تعبیر و تفسیرهایی را می‌طلبد که این از نظر او بهترین نوع بیان کردن رویاها با دیگران است.

از کتاب “Rules Of Summer” (قوانین تابستان) اثر: شان تن

از کتاب "Rules Of Summer" (قوانین تابستان) اثر: شان تناز کتاب "Rules Of Summer" (قوانین تابستان) اثر: شان تناز کتاب "Rules Of Summer" (قوانین تابستان) اثر: شان تناز کتاب "Rules Of Summer" (قوانین تابستان) اثر: شان تن

 

کتاب “The Arrival” (ورود)

ورود، قصه ای درباره مهاجرت است که بوسیله تعداد زیادی تصویر، بدون نوشته روایت می‌شود و به نظر می‌رسد که از زمان فراموش شده و دور و دارازی می‌آید. مردی از یک شهر فقیر، همسر و فرزندش را برای جستجوی چشم‌اندازی بهتر، در یک کشور ناشناخته در آنسوی اقیانوس پهناور، ترک می‌کند. او در نهایت خود را در یک شهر گیج کننده با مناسباتِ بیگانه، حیوانات عجیب، اشیا شناورِ غریب و زبان غیر قابل کشف می‌یابد. با چیزی نه بیش از یک چمدان و مشتی پول، مرد مهاجر باید جایی برای زندگی، غذا و کاری پرمنفعت بیابد.
درطول مسیر، غریبه‌هایی همدرد به او کمک می‌کنند که هر کدام قصه‌ ناگفته خود را دارند. قصه هایی از کشمکش و بقا در جهانی پر از خشونت غیر قابل درک، تحول و امید.

از کتاب “The Arrival” (ورود) اثر شان تن

از کتاب "The Arrival" (ورود) اثر: شان تناز کتاب "The Arrival" (ورود) اثر: شان تناز کتاب "The Arrival" (ورود) اثر: شان تناز کتاب "The Arrival" (ورود) اثر: شان تنThe Arriva 6از کتاب "The Arrival" (ورود) اثر: شان تن

 

در زیر می توانید یک موشن گرافیکس از کتاب “The Arrival” را مشاهده فرمایید:

 

کتاب “The Lost Thing” (موجود گمشده)

 

این یک داستان طنز درباره پسری است که هنگام جمع کردن تشک نوشابه در لب دریا، یک موجود عجیب و غریب را پیدا میکند. چون حدس می زند که او گم شده است، سعی می کند صاحب او یا جایی که به آن تعلق دارد را بیابد. اما مشکل اینجاست که همگان نسبت به موجود گمشده بی تفاوتند و به ندرت متوجه حضورش می شوند. غریبه ها، دوستان، پدر و مادر، هر کدام به نوبه خود نسبت به این موجود که ناخوانده به زندگی روزمره شان وارد شده، بی میلی نشان می دهند. اما پسر که نگرش درست تری از بقیه افراد دارد، نسبت به این موجود بی چاره احساس ترحم می کند و می کوشد پیدا کند که او به کجا تعلق دارد.

“The Lost Thing” افتخارات و جوایز مختلفی را از آن خود کرده است. مانند نمایشگاه بین المللی بولونیای ایتالیا، Spectrum , Aureals, CBCA در آمریکا، تصاویر اصلی این کتاب در موزه هنر “Itabashi” توکیو به نمایش در آمده اند.

شان تن بر اساس این کتاب تئاتر نیز طراحی کرده است. همچنین انیمیشن “The Lost Thing” به کارگردانی خودش، برنده جایزه اسکار فیلم کوتاه شده است.

 

یک معرفی از انیمیشن “The Lost Thing” :

 

از کتاب “The Lost Thing” (موجودِ گمشده) اثر شان تن

 

از کتاب "The Lost Thing" (موجودِ گمشده) اثر: شان تناز کتاب "The Lost Thing" (موجودِ گمشده) اثر: شان تناز کتاب "The Lost Thing" (موجودِ گمشده) اثر: شان تناز کتاب "The Lost Thing" (موجودِ گمشده) اثر: شان تناز کتاب "The Lost Thing" (موجودِ گمشده) اثر: شان تن

 

 

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

15 − 5 =