در دنیای نرمافزارهای گوناگون سهبعدیساز، انتخاب برنامۀ مناسب، به هدف شما و آنچه میخواهید خلق کنید، بستگی دارد. نرمافزارهایی مانند مایا، بلندر، زیبراش، سینما فوردی، تریدی مکس و هودینی هر یک عملکردهای خاص خود را دارند و در زمینۀ متفاوتی قدرتمند محسوب میشوند. البته این برنامهها به خودی خود از شما هنرمند بهتری نمیسازند، بلکه نیاز است تا مهارتهای لازم را کسب کنید. نکتهای که باید به آن توجه داشته باشید این است که نرمافزارها صرفا ابزار هستند و در نهایت این شما هستید که به عنوان طراح باید بدانید با کدامیک راحتتر میتوانید کار کنید.
زمانی که بخواهید یک انیمیشن جالب بسازید، استفاده از نرمافزار مدلسازی مناسب مهم خواهد بود. اگر از هر هنرمند سهبعدیسازی بپرسید که بهترین نرمافزار مدلسازی چیست، خواهد گفت مایا. مایا دارای طیف وسیعی از ابزارها و ویژگیهای (Feature) منحصر به فرد است و اگر میخواهید در زمینه انیمیشنسازی مشغول به کار شوید، خوب است که به مایا مسلط باشید؛ نرم افزاری که استودیوهای پیکسار، اینداستریال لایت اند مجیک، دابلنگتیو و فریماستور از آن استفاده میکنند.
اگر تا به حال از هیچیک از نرمافزارهای سهبعدیساز استفاده نکردهاید، مایا مناسب شما نیست. زیرا یادگیری آن سخت و زمانبر است و نیاز به دانش وسیع و تمرینهای بسیار دارد. اما آنچه از تجارب کاربران برمیآید این است که چنانچه به مایا مسلط شوید، هیچ چیز بهتر از آن برای مدلسازی و انیمیشنسازی وجود ندارد؛ زیرا با مایا همه کار میتوانید انجام دهید و تقریبا همهجانبه است.
نرمافزار مایا ابتدا برای انیمیشنسازی و بافتدهی طراحی شده بود اما بعدها قابلیت مدلسازی نیز به آن اضافه شد. این نرمافزار بسیار مورد توجه صنعت ویدئوگیم و فیلمسازی و برنامههای تلویزیونی است؛ چرا که برای کاراکتر ریگینگ، انیمیشنسازی و ایجاد جلوههای بصری بسیار مناسب است. بهعلاوه، مایا در بافتدهی، نورپردازی، رندرینگ، و شبیهسازی مو، لباس، مایعات و سیالات، و همچنین خلق کاراکترهای انیمیشنی فوقالعاده است و بیشترین شهرتش نیز در انیمیشنسازی و جان دادن به کاراکترهاست. ابزار مَش مایا به کاربر این اجازه را میدهد تا بتواند بهسرعت جلوههای بصری شگفتانگیز ایجاد کند. البته این احتمال وجود دارد که شما هرگز نتوانید از برخی کارکردهای مایا استفاده کنید. بنابراین باید تصمیم بگیرید که آیا این نرمافزار واقعا مورد نیاز شما هست یا خیر. برای آنها که زمان، مهارت و شکیبایی دارند، مایا مناسب برای سرمایهگذاری است.
در این مقاله، برای کمک به اینکه بتوانید در بین نرمافزارهای سهبعدیساز، برنامۀ مناسبتان را پیدا کنید، مایا را با برخی از نرمافزارهای مشابه آن مقایسه کردهایم.
مقایسۀ بین تریدی مکس و مایا نشان میدهد که تریدی مکس بهترین کاربردش برای مدلسازی، طراحیهای معماری، مهندسی و عمران است. این نرمافزار دارای ابزارهای بسیار قوی برای شبیهسازی سیالات و مایعات، مو و خز، کاراکتر ریگینگ و رندرینگ است. یکی از مزایای تریدی مکس نسبت به مایا این است که یادگیری آن آسانتر است. بهعلاوه، نتایج طراحی را، بهطور خودکار، پس از چند گام نشان میدهد. با تریدی مکس نیز میتوان انیمیشن ساخت اما در این زمینه کمبودهایی دارد و شهرتش در مدلسازی مواد و مصالح است.
نرمافزار سینما فوردی نیز مانند مایا، برای مدلسازی سهبعدی، انیمیشنسازی، رندرینگ و ایجاد جلوههای بصری مناسب است اما بیشترین شهرتش در ویژگیهای موشن گرافیکس آن است. به همین سبب، در تبلیغات و پیامهای بازرگانی بسیار پرکاربرد است؛ چرا که میتواند ویژگیهای یک برند و محصولاتش را نمایش دهد. برتری مایا نسبت به سینما فوردی، قدرت کاراکتر ریگینگ مایاست. البته سینما فوردی نسبت به مایا یادگیری آسانتری دارد و ساخت انیمیشن و رندرینگ در آن سریعتر است. اگر شما موشندیزاینری هستید که فقط در افترافکتس تجربه دارید و میخواهید دانش خود را گسترش دهید، سینما فوردی برای شما مناسبتر خواهد بود.
نرمافزار دیگر بلندر است که جهت اسکالپتینگ، بافتدهی، انیمیشنسازی، رندرینگ و ویژوال افکتس مناسب است. طراحانی که با مایا راحت نیستند و تجربۀ چندانی ندارند، احتمالا بلندر را انتخاب میکنند. هرچند بلندر در ساخت انیمیشن خوب است اما برای مدلسازی و بافتدهی مناسب نیست. استودیوهای بزرگ فیلمسازی و انیمیشنسازی، مایا و تریدی مکس را به بلندر ترجیح میدهند و در مقابل، استارتآپهای کوچک برای خلق انیمیشن و ویژوال افکتس انتخابشان بلندر است.
زیبراش، دیگر نرمافزار سهبعدیساز، شهرتش در اسکالپتینگ است. در زمینههای دیگری نیز قدرتمند محسوب میشود، مانند مدلسازی، بافتدهی، ویژوال افکتس، ویدئوگیم و ایلاستریشن اما بیشتر مناسب برای جزئیات مدلسازی و بافتدهی است. زیبراش در مقایسه با مایا، یادگیری آسانتری دارد و رزولوشن آن بالاتر است.
در مقایسه بین دو نرمافزار مایا و هودینی باید گفت که هودینی برای انیمیشنسازی، ویژوال افکتس، نورپردازی و ریگینگ در فیلمها، بازیها و دنیای مجازی مناسب است. شهرت هودینی نسبت به مایا برای خلق شبیهسازیهای متحرک و سیال مانند آن است. بهعلاوه، در نورپردازی نیز بهتر عمل میکند. استودیوها برای خلق جلوههای ویژه عظیم در صحنههای پیچیده، از هودینی استفاده میکنند. یادگیری هودینی از مایا سختتر است و نیاز به دانش تکنیکی و پسزمینه برنامهنویسی و علم ریاضیات دارد. یکی از امتیازات هودینی این است که همواره در آن امکان اصلاح قسمتهایی از پروژه وجود دارد.